Terugkijken
Verslag
De eerste Meet Up: woonerven in het buitengebied
Donderdag 27 januari 2022 trapte Meet Up Achterhoek af in de Koppelkerk in Bredevoort. In deze eerste Meet Up staat het thema ‘Woonerven en erfdelen in het buitengebied’ centraal. In het buitengebied komen diverse boerderijen leeg te staan. Tegelijkertijd kampen we met grote woningnood en huizenprijzen die onbetaalbaar worden. Wat nou als we leegstaande boerderijen zouden omtoveren tot woonerven?
De voordelen van woonerven
Het idee van een woonerf kent vele voordelen. Starters en mensen met een minder volle beurs zouden de woningmarkt makkelijker kunnen betreden. Ons mooie buitengebied zou minder in een villawijk veranderen. Eenzaamheid zou worden bestreden en naoberschap gestimuleerd door jong en oud samen een erf te laten delen. De bedrijvigheid in het buitengebied kan worden bevorderd door een combinatie van wonen en werken mogelijk te maken, om makkelijker een (niet agrarische) onderneming vanuit huis te kunnen starten. Prachtige ideeën, maar zoals vaak staan tussen droom en daad wetten en regelgeving in de weg.
Programma en sprekers
Hoe bouwen we samen aan een vitaal en toegankelijk buitengebied? We verkennen het met drie (ervarings)deskundigen: Wim Korsten, Stèphanie Knops en Ellen Klein Gunnewiek. Wim Korsten heeft samen met ondernemers uit het buitengebied van Winterswijk vergevorderde plannen gemaakt om het erfdelen op het Winterswijkse platteland te bevorderen. Concept- en projectontwikkelaar Stèphanie Knops zou graag met haar gezin en hun bedrijf Waterzaak duurzaam willen wonen en ondernemen op het Achterhoekse platteland. Ellen Klein Gunnewiek is beleidsmedewerker en kent de RO-regelgeving van binnenuit. Ze ondersteunt burgers die willen neerstrijken in het buitengebied. De avond is bedoeld voor iedereen die zelf een erf wil delen in het buitengebied, beroepsmatig betrokken is bij het thema en/of als betrokken burger wil meedenken.
Samenwerking
Meet Up Achterhoek is een samenwerkingsverband tussen Achterhoek Ambassadeurs, culturele vrijplaats de Koppelkerk, gespreksleider Esther Ruesen en iedere betrokken burger die aan wil haken. Meet Up Achterhoek wil het constructieve gesprek bevorderen tussen overheid, ondernemers en burgers, om zo de verkokering en polarisatie in de samenleving te bestrijden en gezamenlijk aan de slag te gaan met urgente maatschappelijke vraagstukken.